Burcu PELVANOĞLU ile
Erken Cumhuriyet
Dönemi Sanatı
ve Hale ASAF

Moderatör : Cem TERZİ
24 Nisan 2024

Bu haftaki konuğumuz Burcu Pelvanoğlu.

Burcu Pelvanoğlu ile Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’ten 1960’lı yıllara resim sanatına bakacağız. Pelvanoğlu, konuyu gelenek ve modernlik ekseninde, farklı zamanların ve paradigmaların çelişkisi üzerinde yükselen Türk modernleşmesi bağlamında ele alıyor. Pelvanoğlu’na modern sanat tarihi bir başka açıdan, sosyo-politik gelişmeler doğrultusunda yazılabilir mi? sorusunu soracağız.
Türkiye’de modern sanat, bir zihin dünyasının dönüşüm tarihi olarak ele alınabilir mi sorusuna yanıt arayacağız.

Ayrıca ilk kadin ressamlarımızdan Hale Asaf, Osmanli’nin son ve Cumhuriyet’in ilk yillarina rastlayan kısa ve sıradışı hayatını, sanata yaklaşımını, yasadığı dönem ve toplumsal dinamikler açısından irdeleyeceğiz.

Burcu Pelvanoğlu kimdir?

Burcu Pelvanoğlu, 1980 yılında İstanbul’da doğdu. 2002’de Mimar Sinan Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü’nden lisans; 2005’te Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Programı’ndan yüksek lisans derecelerini aldı.

Pelvanoğlu, 2002 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesidir. 2018 yılında profesör olmuştur. Lisans kademesinde Türkiye’de Modernleşme ve Sanat, Çağdaş Düşünce ve Sanat; Yüksek Lisans ve Doktora kademesinde Çağdaş Sanat Kuramı, 1980 Sonrası Türkiye’de Sanat derslerini yürüten Pelvanoğlu, Yeditepe Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak Sanat Eleştirisi dersi vermektedir.

Türk Plastik Sanatlar Tarihi ve çağdaş sanat üzerine muhtelif dergilerde yayımlanmış makaleleri, sanal sergileri olan Pelvanoğlu, 2003 yılından bu yana Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesidir. Adı geçen derneğin Başkan Yardımcılığı (2005-2008), Başkanlık (2009-2012), Uluslararası Komite Başkan Yardımcılığı (2010-2013) ve Sansür Komitesi Başkanlığı’nı (2015-2018; 2020-) yürütmüştür.