Fatmagül BERKTAY ile
Türkiye Yüzyılı Hayali
Gerçek Olabilir Mi?

Moderatör : Ebru TEKİN
18 Haziran 2024

Bu hafta konuğumuz siyaset Bilimci Fatmagül Berktay. Cumhuriyet’in 2. yüzyılının bir “Türkiye yüzyılı” olacağı iddia ediliyor. Ne var ki, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e devreden ataerkillik zemininde işlevsel olan “biraderlik sözleşmesi” gerilemek şöyle dursun derinleşip genişleyerek devam ediyor ve kadınların eşit yurttaşlık konumuna yönelik bir tehdide dönüşüyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadınların katkısının inkar edildiği koşullarda “Türkiye yüzyılı”, kof bir hayalden öteye geçebilir mi?”

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi olan Prof. Dr. Fatmagül Berktay eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ile İngiltere’deki York Üniversitesi’nde tamamladı. Tarih Vakfı kurucu üyesi ve Kadın Eserleri Kütüphanesi Genel Kurul üyesi olan Berktay, İÜ SBF’de Siyaset Bilimi Anabilim Dalı Başkanlığı yaparak “Siyaset Teorisi”, “Siyasal Düşünceler Tarihi”,“Çağdaş Siyasal Teoriler”, “Demokrasi Teorisi”; Kadın Çalışmaları Bölümü’nde ise “Feminist Teoriler” derslerini verdi. ABD, Avrupa ve Avustralya üniversitelerinde de ders ve konferanslar veren Berktay’ın Siyaset Bilimi ve Kadın Çalışmaları alanlarında yurt içinde ve dışında yayımlanmış çok sayıda makalesi ve kitap bölümü bulunuyor.

Yazarın Tek Tanrılı Dinler Karşısında Kadın (Metis, 1996) adlı çalışması Women and Religion adıyla Kanada’da (BlackRose Books, 1998), Tarihin Cinsiyeti (Metis, 2003) adlı kitabı ise El Huviyye en Nisaiye ‘abr et Tarih başlığıyla Lübnan’da yayımlandı ( Dar Kreideh, 2009). Politikanın Çağrısı (İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010) ve Dünyayı Bugünde Sevmek –Hannah Arendt’in Politika Anlayışı (Metis Yayınları, 2012) kitaplarından sonra Düşünme Etiği (Metis, 2021) adlı kitabı yayımlanan yazar, halen politik etik, politik kötülük ve feminist tarih üzerinde çalışıyor.