Foti BENLİSOY ile
Deprem,
Felaket Kapitalizmi
ve Direniş

Moderatör : Hazal DURGUN
20 Mart 2024

Bu haftaki konuğumuz Foti Benlisoy
Deprem, Felaket Kapitalizmi ve Direniş’i konuşacağız.

Moderatörümüz Samandağ’dan bir depremzede, bir direnişçi Hazal Durgun

6 Şubat 2023’te on binlerin canını alan, milyonlarca insanı evsiz bırakan bir büyük toplumsal cinayet işlendi bu ülkede. Sermaye düzeninin yaşamın kendisine karşı yürüttüğü ve giderek topyekûn bir hal alan savaşın parçası olan bir toplu cinayet.

Deprem dolayısıyla esas olarak iki başlık üzerinde durmak gerekiyor: Bunlardan ilki, felaket ve yıkımın kapitalizmin işleyişinin tanımlayıcı bir özelliği oluşu. Sermaye düzeni sadece deprem gibi felaketleri bir fırsata çevirmekle kalmıyor, kapsamı ve yıkıcılığı giderek artan felaketleri aktif olarak üretiyor. Topyekûn ekolojik yıkım çağında kapitalizmi bir üretim tarzından ziyade bir yıkım tarzı olarak düşünmek gerekiyor.

İkncisi, felaketin adeta bir “yeni normale” dönüştüğü bu felaketler çağında deprem dahil her felaketin, kaçınılmaz olarak bir iktidar mücadelesini gündeme getiren merkezi bir siyasal mücadele alanı haline gelmiş olması. Bu bakımdan çağımızın devrimci pratiği, bir yıkım tarzı olarak kapitalizmin müsebbibi olduğu zincirleme felaketlerin ortasında, bu felaketlere karşı mücadele içerisinde gerçekleşecek. Depremin neden olduğu o tarifsiz acılardan hepimizin çıkarması gereken ders bu olmalı…

Foti Benlisoy kimdir?

1976 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Lisansüstü ve doktora çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yürüttü. Uzun zamandan beri çevirmen ve editör olarak birçok yayınevi ve dergiyle çalışmaktadır. İstos Yayınevi’nin kurucularından biridir. Kapitalist Kıyamet (2021); Gelecek 1917 Tarih, Kültür Devrim (2018-Y. Doğan Çetinkaya ile birlikte); Türk Milliyetçiliğinde Katedilmemiş Bir Yol: ‘Hıristiyan Türkler’ ve Papa Eftim (2016-Stefo Benlisoy ile birlikte), Kahramanlar, Kurbanlar, Direnişçiler; Trakya ve Anadolu’daki Yunan Ordusunda Propaganda, Grev ve İsyan (2014), Gezi Direnişi. Türkiye’nin Enteresan Başlangıcı (2013), 21. Yüzyılın İlk Devrimci Dalgası; Fransa ve Yunanistan’dan Arap İsyanı, TheOccupy Hareketleri ve Kürt Baharına (2012), isimli kitapları bulunmaktadır. Birçok yazı ve makalesi çeşitli süreli yayınlarda yayımlandı.

Hazal Durgun kimdir?

Hazal Durgun, Uluslararası ilişkiler bölümü mezunu, 2014ten beri sivil toplum çalışanı. Depreme kadar multecilerle ilgili çeşitli derneklerde çalıştı, Koruma ve iş gelistirme uzmanı olarak yer aldı. Bir çok yerde gönüllü olarak bulundu. Depremle birlikte Antakya’da ilk günden beri gönüllü arkadaşlarıyla beraber dayanışmaya ve direnmeye devam ediyor… Şu an halihazırda Afet Yönetimi ve Dayanışma (DMS) Derneği’nin Hatay temsilciliği görevini yürütüyor.