Bu söyleşimizde, AKP iktidarının hegemonik karakterini güçlendirdiği ikinci on yılından itibaren metropollerin seküler katmanlarıyla giderek artan doku uyuşmazlığının arka planını anlamada etkili bir referans olan İzmir’deki kültür-merkezli refleksleri konuşacağız. Bu çerçevede İzmirli kimliği etrafında, sekülerlik, modernlik ve muhafazakarlık kutupları arasındaki “kültür savaşı” ile ilgili tasavvurları, ‘İzmirlilik’ kavramının tarihsel arkeolojisini, 1950’lerden 2000’lere siyasetin hegemonik aktörü merkez-sağ nezdinde İzmir’in sembolik değerini ve 21’inci yüzyılla birlikte AKP hegemonyasına karşı kentli-seküler muhalefeti imgeleyen İzmir Duvarı’nı ele alacağız.
“İzmirlilik” kavramının tarihsel ve toplumsal sınırlarını anlamaya çalışırken, kozmopolit liman kenti geçmişinden gelen “hiperagora yaşam ve açık toplumsal ilişkiler” İzmir’i nasıl biçimlendiriyor? Zorunlu ve gönüllü göçlerle dönüşen etnokültürel ve toplumsal yapı, şehrin bu mirasıyla nasıl bir etkileşim içerisinde? Sorularına yanıt arayacağız.
İrfan Özet kimdir?
1980 İzmir Bornova doğumlu. 2004-2007 yılları arasında Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, 2012-2018 yılları arasındaysa Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı’nda doktora eğitimini tamamlamıştır. Çalışma alanları sosyal hareketler, kültürel çalışmalar, ilişkiler sosyolojisi, kent sosyolojisi ve nitel sosyal araştırmalardır. Aksaray Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapıyor. İletişim Yayınları’ndan yayımlanan Fatih-Başakşehir: Muhafazakâr Mahallede İktidar ve Dönüşen Habitus (2019) kitabı, 2019 Yunus Nadi Sosyal Bilimler Ödülü’ne layık görüldü.