Melek GÖREGENLİ ile
Kolektif Şiddetten
Adaleti Paramiliter
İnşasına “Linç” Eylemleri

Moderatör : Cansu KIR
20 Kasım 2024

Bu hafta konuğumuz Melek Göregenli
Söyleşi başlığımız:
“Kollektif şiddetten adaletin paramiliter inşasına ‘Linç’ eylemleri”
Moderatörümüz sevgili Cansu Kır

Bu söyleşide, kollektif şiddet kavramının sosyal psikoloji literatüründe ele alınış biçimlerini kısaca özetleyerek ‘Linç’ olgusunun bu çerçevede geçmişte ve günümüzde nereye konumlandırılabileceğine değineceğiz. Zaman içinde, dünyada ve Türkiye’de yaşanan politik gelişmeler, kolektif şiddetin bir biçimi olarak Linç eylemlerinin anlamını ve politik işlevini nasıl değiştirdi? “Linç”in gündelikleştirilmesine karşı toplumsal dayanışma, adalet ve bir arada yaşamak için geliştirilebilecek direniş mekanizmalarını için imkanlarımız nelerdir? Bu soruların yanıtlarını birlikte aramaya çalışacağız.

Prof. Dr. Melek Göregenli kimdir?

Ege Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olan Melek Göregenli, akademik unvanlarını aynı üniversitede sosyal psikoloji alanında almış ve Ocak, 2017 tarihinde, Barış Bildirisi imzacılarından olduğu gerekçesiyle, KHK ile ihraç edilmiştir.
Göregenli’nin, işkence, ayrımcılık, nefret suçları, insan hakları, toplumsal cinsiyet, muhafazakarlık, göç, insan-mekân ilişkileri gibi konularda kitapları, kitap bölümleri ve birçok ulusal uluslararası sunum ve yayınları bulunmaktadır. Özellikle Politik Psikoloji, Çevre Psikolojisi, Kültürlerarası Psikoloji, Toplumsal Cinsiyet gibi alanlarda yoğunlaşan çalışmalar yapmakta ve çalışmalarını bağımsız araştırmacı olarak sürdürmektedir. Akademik çalışmalarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü ve yerel yönetim birimlerinde çalışmalar yapmakta, dergi ve gazetelerde yazı ve ropörtajları yayınlanmaktadır. “Türk Psikoloji Yazıları” , “Türk Psikoloji Dergisi” ‘Planlama Dergisi’ başta olmak üzere çok sayıda akademik dergide Akademik Danışmanlar Kurulu Üyeliği ve hakemlik ayrıca Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmektedir.