Özgür Sevgi GÖRAL ile
Sömürgecilik ve Irkçılık ile
Adını Koymadan Mücadele
Etmek Mümkün Mü?

Moderatör : Cem TERZİ
3 Ocak 2024

Sömürgecilik ve Irkçılık karşıtı mücadeleyi insan hakları perspektifi üzerine kurgulamak neden yetersizdir? Resmi tarih anlatısının inkarcılığı ile nasıl hesaplaşabiliriz? Geçmişle asla yüzleşmeyen bir devlet geleneği, hakikati aramayan, devletin suç ortağı bir akademi, kolektif yalan üretimin parçası olmuş bir toplum ve neofaşizmin yükseldiği bir çağda hafıza militanlığı nasıl yapılır? Fransa’daki inkâr politikaları ve sömürgecilik kavramlarını Türkiye ile kıyasladığımızda ne ile karşılaşıyoruz?

“Faşizm bitmiş kapanmış bir sayfa değildir; başka biçimlerde, başka kelimelerle, başka silahlarla, kahverengi yerine yeşil renkle, asker postalıyla ya da polis copuyla ama aynı zamanda parlamentoda ve mahkemelerde, savcıların iddianamelerinde, hükumet kararnamelerinde de, demokrasinin karşısında değil demokrasinin içinde her zaman yeniden, mutlaka farklı şekillerde ve çok çeşitli görüngülerle zuhur etme kapasitesine sahiptir. Felaketler, biz onlara karşı mücadele etmezsek, yeniden tekrar ederler.”

 Yukarıdaki paragraf, araştırmacı, akademisyen ve Hafıza Merkezinin kurucularından Özgür Sevgi Göral’ın “Yaramız Derindir – Hafıza Sahası ve Sömürgeci Afazi” kitabında yer alıyor. Göral, kitabında okuru Türkiye’deki (muhalif) hafıza sahasının yol ve yöntemlerini yeniden değerlendirmeye davet ediyor.

Özgür Sevgi Göral kimdir?
Araştırmacı, akademisyen, Paris VIII Üniversitesinde çalışıyor. Hafıza Merkezinin kurucularından.
İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde dersler verdi.
“Kürt Meselesindeki Çatışma Bağlamında Zorla Kaybetmeler ve Zorla Yerinden Etme: Marjın İçinde Kayıp, Yas ve Politika/ Enforced Disappearance and Forced Migration in the Context of Kurdish Conflict: Loss, Mourning and Politics at the Margin” (2017) başlıklı doktora tezini Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales’de (EHES) yazdı.
Saint-Joseph Fransız Lisesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu. “Erken dönem cumhuriyette çocuk suçluluğu ve ıslahevleri” başlıklı yüksek lisans tezini Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsünde yazdı.