Bu haftaki konuğumuz Raşel Meseri
Söyleşi başlığımız “Azınlıklar, Şehir ve Kadın”
Moderatörümüz Selcen Sakaoğlu Manavgat
Zamanlar ve mekanlararası kahramanlarımızla birlikte, İzmir Karataş Yahudi Mahallesinde 60’lı ve 70’li yıllarda yaşayan gerçek ya da hayali karakterlerin, bir kentin, bir mahallenin gündelik hayatına, dostluklarına, sevdalarına, ayrılıklarına tanık oluyor; ev içlerine, sokak aralarına sızıyoruz. Bir toplumun tedirginliklerine, göçlerine, gidenlerin ardında bıraktığı boşluğa bakıyoruz.
Yahudi bir kadın olan Elsa Niego’nun, 17 Ağustos 1927’de İstanbul Bankalar Caddesi’nde “aşkına” karşılık vermediği gerekçesiyle bir “erkek” tarafından vahşice katledilmesinin ardından, her daim en iyi azınlık ve en iyi vatandaş olma çabasındaki Yahudilerin “Adalet istiyoruz!” nidalarıyla yürüdükleri cenaze alayına, kendilerine bile yabancı gelen bir cesaretle özlem duydukları adaletten bahsetmelerine, kendi aralarında dahi titizlikle uyguladıkları gizlilik sözleşmesi kayadezle örülü, genlerine işlemiş bir suskunluğun kapısının aralandığı anlara; cenazenin defnedilmesinden sonra başlarına nelerin geleceğini henüz düşünmek istemeseler de bunun bir bedeli olacağını tahmin etmenin getirdiği tedirginliğe eşlik ediyoruz.
“Adalet istiyoruz!” cümlesinin, isyankar olduğu kadar bir ağıtı da andırdığını; esasen her ağıtın bir isyan olduğunu hatırlıyoruz.
Kadınlar hala öldürülüyor, göçler hala sürüyor, erk hala “öteki” lerin başını ezmeye çalışıyorsa elbet bunları yazacağız da konuşacağız da…
Raşel Meseri kimdir?
İzmir doğumlu. E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli belgesel ve kısa filmler yaptı. Tiyatro oyunları , öykü ve çocuk kitapları yazdı. Eserleri arasında Türkiye’de üç, Hollanda’da iki dilli basılan Pen Parkta adlı bir “direniş masalı” da bulunmaktadır.
Köpekbalıklarının Kayıp Şarkıları (2018), Kırık Şehir (2020), Küt Oynayan Kadınlar (2021), Meskun Zaman (2022) ve son olarak da Elsa Niego’nun Cenaze Alayı (2024) adlı romanları okuyucularla buluşmuştur. Aylin Kuryel ile birlikte “Türkiye’de Yahudi Olmak: Bir Deneyim Sözlüğü” adlı kitabın editörlerindendir. Ayrıca, resim çalışmaları yapmaktadır.